Šola smo in zato prav gotovo dajemo prednost izobraževanju. Poznamo moč izobraževanja in to želimo uporabiti tudi pri ekološkem  osveščanju učencev.   
V letošnjem letu smo si pri ekološki vzgoji postavili za cilj podrobno seznaniti učence s pomembnostjo zbiranja starega papirja.   
Če pogledamo v smeti, je tam  največ papirja vseh vrst: časopisov, revij, škatel in lepenke, pisarniškega papirja in ovojnega papirja. Strokovnjaki ocenjujejo da je v smeteh  kar 42%  papirja in lepenke. Ostali odpadki pa vsebujejo steklovino, pločevinke, železo, plastiko, gradbeni material in organsko hrano.   
Samo 30%  tega papirja iz smetišč se razvrsti in predela. Taki predelavi pravimo reciklaža.S predelavo starega papirja prihranimo marsikatero drevo.   
 
 
 
Pa poglejmo zakaj?   
 Iz česa je pravzaprav narejen papir?
 
Papir je narejen iz celuloze, ki se nahaja v rastlinskih vlaknih. Pridobivamo jo tako, da posekano drevo zmeljemo in pustimo to drevesno kašo v kislini. Verjemite, nič kaj lep pogled.

Toda, če predelamo odpadni papir, je zgodba drugačna. Za pridobivanje celuloze iz starega papirja potrebujemo manj elektrike, manj vode in tudi delo je bolj čisto. Pa tudi marsikatero drevo je s tem ohranjeno.


Oglejmo si, kako predelamo papir!

Da ti bo postopek bolj razumljiv, lahko poskusiš kar sam.
Ne boj  se, za to ne boš posekal nobenega drevesa. Nov papir boš naredil iz starega časopisnega papirja.

Sledi našim korakom:

Najprej nekaj  splošnih informacij:
- reciklaža papirja je malce umazano delo, toda lahko je sila zabavno,
- najbolje bo da to delaš v družbi s prijatelji ali doma s celo družino. Tako boste lahko hitro vsi
  pospravili   nered po delu, pa še zabavali se boste skupaj.

Kaj potrebuješ:
- polo starega časopinega papirja,
- vodo,
- jogurtov lonček,
- 2 žlički mehke moke,
- cvetlični lonček,
- najlon nogavico,
- kuhinjsko krpo,
- kuhinjsko desko.



No, pa začnimo!
 
 

Vzemi eno polo starega časopisnega papirja in ga raztrgaj na majhne koščke. Vrzi jih v dvolitrski lonec in dolij še 1 liter tople vode. Zavihaj rokave in zgneti papirčke, da bo nastala kaša ( za gnetenje lahko prav dobro uporabiš celo družino). Pusti stati vse skupaj vsaj 1 uro ( mama naj medtem speče palačinke, oči pa naj se s teboj igra  Človek ne jezi se)  
No, vsi boste dobre volje in svoje delo lahko nadaljujete. 

 
  
  
  
  
   
 

Zdaj vzemi čist jogurtov lonček in nalij vanj malo vode. V to vodo stresi 2 kavni žlički mehke moke. Mešati moraš tako dolgo, da izginejo grudice. Dolij vodo do roba jogurtovega  lončka. To mešanico moke in vode zlij v lonec s papirjem. Zaradi nje bo naš papir bolj gladek in ne bo razlival barve, s katero bomo pisali po njem. Z vodo  poplakni vso moko, ki je ostala  v lončku, in jo prilij v lonec s papirjem. Papirno kašo še enkrat dobro pregneti.( Očka naj se močno potrudi!) Masa bo siva. To je od tiskarskega črnila, ki je bilo na starem papirju.

 
  
  
  
  
   

Zdaj si moramo narediti še mrežo, na katero bomo vlivali papirnato kašo. Vzemi cvetlični lonček, za začetek  manjšega, kasneje pa lahko velikost izbereš po svojihpotrebah.  Čezenj povezni staro najlon nogavico ( Mami, ne jezi se preveč!). Napni jo z elastiko ali vrvico pod robom cvetličnega lončka. Tako, pa smo naredili preprosto sito. Cvetlični lonček postavite v lijak ali v kad, da bo voda odtekala. 

 
  
  
  
  
  
  
  
   

Z jogurtovim lončkom zajemi papirno kašo in jo polivaj po napeti nogavici. Čim tanjša bo pogača na napeti nogavici, tem tanjši bo tvoj papir in lepše se bo posušil.  
Odvečna voda bo stekla skozi spodnjo luknjo v lončku v umivalnik ali kad. 

 
  
  
  
  
   
 

Lonček potem primi in ga obrni na gladko kuhinjsko krpo. Pogača mora ostati na krpi. Čez to krpo daj še drugo, stisni s kuhinjsko desko in zgornjo krpo odstrani.

 
Tako, sedaj imaš nekaj, kar bi lahko bilo podobno papirju. Toda papir moraš še posušiti. S krpe zvrni papir na kos lepenke ( lahko tudi pokrov škatle za čevlje). Če želiš lepo oblikovan papir, poravnaj robove. Natoga daj sušit. Če ga boš sušil na radiatorju, bo suh v dobri uri ( medtem še enkrat skupaj zaigrajte Človek ne jezi se), sicer pa se bo sušil čez noč. 
 

Takih koščkov papirja lahko narediš toliko, kolikor papirne kaše imaš v loncu.
Papirčke lahko uporabiš za marsikaj. Nanje lahko pišeš prijatelju, napišeš čestitko ali pa narišek risbico. Lahko pa napišeš tudi zgodbo, kako si uspel in nam jo poslješ. ( Saj veš, kam? Tisti rumeni poštni nabiralnik pri knjižnici.)

Tako, videl si, da se iz starega časopinega papirja lahko naredi dober papir, brez nevarnosti za drevje okoli nas.



Zato zbiraj star papir!
Čim več papirja boš zbral, manj dreves bo treba posekati !